Jaunumi

14.03.2023

2022. gadā uzņēmējiem tiesiskā vide ir uzlabojusies, bet joprojām paliek negatīvā vērtējuma līmenī

Turības biznesa indeksa 2023 ietvaros 750 uzņēmēji, vērtējot uzņēmējdarbības vidi Latvijā, pauda savu vērtējumu par tiesiskās vides faktoriem – likumdošanas stabilitāti un prognozējamību, tiesisko vidi un administratīvo slogu. Uzņēmējdarbības vidi raksturojošo aspektu kā tiesisko vidi uzņēmēji ir novērtējuši vidēji negatīvi, proti, tiesiskā vide ir uzlabojusies, bet joprojām paliek negatīvā vērtējuma līmenī - mīnus 16 punkti 2022. gadā (mīnus 37 punkti 2021. gadā).

Biznesa augstskolas Turība Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs skaidro, ka optimistiskāk noskaņoti attiecībā uz tiesisku vidi ir lielie uzņēmumi, jo tiem ir vairāk ieguldāmu līdzekļu jurista algošanai, kā arī valsts sektors pieiet lielāku uzņēmumu problēmsituācijām piesardzīgāk un virzās uz kompromisa panākšanu, nevis milzīgiem tiesas darbiem, jo lielāki uzņēmumi var atļauties juristu “armiju”, savukārt mazajiem uzņēmējiem bieži vien pašiem nākas studēt likumus un aizstāvēt sevi tiesā.

Savukārt viszemāk uzņēmēji vērtējuši tādu tiesiskās vides faktoru kā ar uzņēmējdarbību saistītās likumdošanas stabilitāti, kas, neskatoties uz uzlabojumiem, tomēr 2022. gadā no uzņēmēju puses palikusi negatīvi vērtēta – mīnus 41 punkts (iepriekš, 2021. gadā, mīnus 54). Tas pats attiecināms arī uz administratīvo slogu, kas 2022. gadā ir mīnus 35 punkti (2021. gadā mīnus 54).

Analizējot pētījuma datus, I.Krievs ieskicē iespējamos cēloņus uzņēmēju neapmierinātībai ar tiesisko vidi, proti, viņaprāt, tās ir pārmaiņu radītās sekas, to kompensēšana un pielāgošanās, liels administratīvais slogs un lēna procesu izpilde. Viņš arī rosina uzņēmumus nevērtēt vienādi, jo to problēmas būtiski atšķiras no uzņēmuma lieluma, tādēļ katram ir nepieciešama atšķirīga pieeja, konstruktīvs un pārdomāts darbs, lai uzņēmējs nejustos ierobežots un būtu daļa no eksporta tirgus.

Atbilstoši Turības biznesa indeksa datiem uzņēmēju vērtējums par valdības darbības ietekmi uz uzņēmējdarbības attīstību ir ar negatīvu bilanci, jo vairāk kā puse respondentu jeb 54,4 % aptaujāto uzņēmēju apgalvojuši, ka valdības darbība traucējusi uzņēmumu attīstībai. Salīdzinot pēdējo piecu gadu datus, I.Krievs norāda, ka nevajadzētu tik ļoti raudzīties uz negatīvajiem rezultātiem pandēmijas gados, jo šajā laikā uzņēmēju darbošanās bija stingri ierobežota un nevarēja funkcionēt ar pilnu atdevi.

Aptaujas dati par administratīvo slogu, ar kuru saskaras uzņēmumi, jau vairākus gadus ir ar stabilu negatīvu bilanci, taču dekāns norāda, ka ārvalstu uzņēmēji ir vairāk pozitīvi noskaņoti, pieņemoši pret vietējā tirgus administratīvo slogu, kā arī, iespējams, citās valstīs administratīvais slogs ir lielāks nekā Latvijā, tādēļ veidot uzņēmējdarbību Latvijā var likties izdevīgāk un vieglāk.

Biznesa augstskola Turība sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veica Turības biznesa indeksa pētījumu 2022. gada decembrī un šī gada janvārī. Pētījumā 750 uzņēmēji izteikuši viedokli par institucionālajiem un informatīvajiem faktoriem, tiesiskās vides faktoriem, sociālajiem, kultūras un demogrāfijas faktoriem, monetārajiem faktoriem, tehnoloģiskajiem un infrastruktūras faktoriem, fiskālajiem faktoriem un citiem faktoriem (godīgu konkurenci, uzņēmējdarbības uzsākšanas un izbeigšanas procesu u.c.).

Pētījums veidots ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbības vides un nozares izglītības ciešāku sasaisti, identificēt uzņēmējdarbības vides būtiskākās problēmas un lielākās priekšrocības un veicināt topošo uzņēmēju padziļinātāku interesi par uzņēmējdarbības vidi ietekmējošiem faktoriem. Jo augstāks būs Latvijas uzņēmējdarbības vides stāvokļa vērtējuma indekss, jo zemāks būs ēnu ekonomikas apjoms.
Šis indekss ar matemātiska aprēķina palīdzību tiek aprēķināts no 16 dažādu uzņēmējdarbības vides aspektu vērtējuma apakšindeksiem. Turības biznesa indeksa vērtība var būt robežās no mīnus 100 punktiem (ja visi uzņēmēji vērtē Latvijas uzņēmējdarbības vidi kā ļoti sliktu) līdz plus 100 punktiem (ja visi uzņēmēji vērtē Latvijas uzņēmējdarbības vidi kā ļoti labu).

Turības biznesa indeksa konferences ierakstu var noskatīties Biznesa augstskolas Turība Facebook lapā.
Ar Turības biznesa indeksa 2023 pētījuma rezultātiem var iepazīties šeit

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai sniegtu Jums vislabāko lietošanas pieredzi mūsu mājas lapā. Nospiežot “Piekrītu” vai turpinot pārlūka sesiju, Jūs apstiprināt, ka piekrītat izmantot sīkdatnes. Jūs varat atcelt savu piekrišanu jebkurā laikā, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas kārtība.

Piekrītu
Ja Tev ir kādi jautājumi, tad raksti mums
Mēs ar Tevi sazināsimies tuvākajā laikā!
Paldies, Tavs pieteikums nosūtīts veiksmīgi!